top of page
Search

Hip Hop VS Bongo Flava

  • universemusiclab
  • Aug 23, 2021
  • 5 min read

Η αυθεντικότητα του χιπ χοπ προέρχεται από τη ραγδαία κραυγή των ραπ καλλιτεχνών της Τανζανίας, σε μια μάχη απέναντι στη μουσική βιομηχανία της χώρας. Αυτές οι εκκλήσεις για αυθεντικότητα, σχετίζονται στενά με συζητήσεις για την καπιταλιστική εμπορευματοποίηση της λαϊκής μουσικής στην Τανζανία και όχι μόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καπιταλιστικές δομές υπήρξαν εδώ και πολύ καιρό και όταν το χιπ χοπ έγινε εμπορικά βιώσιμο, χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν τη δομή και μετατράπηκε σε ποπ μουσική. Με τη βοήθεια νόμων που επηρέασαν τη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ, τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είδαμε επίσης διαχωρισμούς στην αμερικανική χιπ χοπ κοινότητα, για την εμπορευματοποίηση του χιπ χοπ και την έλλειψη αυθεντικότητας στο ραπ.


Αυτό το συναίσθημα αντιπροσωπεύει τη διαφοροποίηση μεταξύ των emcees και των ράπερ, μεταξύ ακτιβιστών και μελετητών του χιπ χοπ, όπως ο αμερικανικός θρύλος KRS-One. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για την ταινία του 2004 "The MC: Why We Do It", ο KRS-One δηλώνει ότι «ο emcee είναι εκπρόσωπος της κουλτούρας του χιπ χοπ, ο ράπερ είναι εκπρόσωπος των εταιρικών συμφερόντων». Στη συνέχεια δηλώνει ότι «ένας emcee μπορεί να είναι ράπερ, αλλά ο ράπερ δεν μπορεί ποτέ να είναι emcee», που σημαίνει ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που είναι emcees (εκπρόσωποι του πολιτισμού hip hop) που έχουν την ικανότητα να εκτελούν εμπορική μουσική. Ωστόσο, ένας καλλιτέχνης που είναι ράπερ δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος της κουλτούρας του χιπ χοπ. Συναισθήματα όπως αυτά, αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης συζήτησης σε χιπ χοπ κοινότητες και προέκυψαν όταν το χιπ χοπ έγινε κερδοφόρο αγαθό.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι καπιταλιστικές αξίες αγκαλιάστηκαν πλήρως στη μετα-σοσιαλιστική Τανζανία και αυτό θα επηρέαζε την ταχεία εμπορευματοποίηση της μουσικής και του χιπ χοπ εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτή η εμπορευματοποίηση του χιπ χοπ στην Τανζανία, οδήγησε στην εξέλιξη του Bongo Flava. Οι εκκλήσεις για αυθεντικότητα οδήγησαν σε έναν αγώνα για να αποτρέψουν την περαιτέρω περιθωριοποίηση της «αυθεντικής» μουσικής, καθώς το Bongo Flava συνεχίζει να κυριαρχεί στη μουσική σκηνή των νέων στην Τανζανία.


Ως εμπόρευμα, το «προϊόν» αποξενώνεται από την κουλτούρα που το παρήγαγε (hip hop), αν και πολλοί καταναλωτές μπορεί να μην μπορούν να διακρίνουν την «αυθεντική» κουλτούρα από το εμπορικό προϊόν που ισχυρίζεται ότι την εκπροσωπεί. Η επαναπροσδιορισμένη κουλτούρα χιπ χοπ στη συνέχεια αγκαλιάζεται από το mainstream, καθιστώντας ένα κρίσιμο στοιχείο στη διαμόρφωση και τον καθορισμό της κουλτούρας των νέων. Για παράδειγμα, ορισμένοι μελετητές επισημαίνουν την προώθηση της υπερ-αρρενωπότητας και της επιθετικότητας στο εμπορευματοποιημένο χιπ χοπ, μέσω του «γκάνγκστα ραπ», ως παράγοντα επιρροής στην εμφάνιση και την κυριαρχία αυτών των χαρακτηριστικών μεταξύ των νέων στην αφρικανική αμερικανική κοινότητα (Haupt, 2008).


Στην Τανζανία, το Bongo Flava απομακρύνει τους καταναλωτές από την χιπ χοπ κουλτούρα που βασίζεται στην πραγματικότητα της Τανζανίας και την επιθυμία να προωθήσει «τοπικές παρά ξένες αξίες, ιδέες και γλώσσα» (Perullo & Fenn, 2003, σελ. 33). Η νέα κουλτούρα του Bongo Flava οδηγεί τους καταναλωτές σε μια νέα υβριδική κουλτούρα που βασίζεται στην «υπερβολική κατανάλωση» και στον καταναλωτικό καπιταλισμό, σαν απομιμήσεις της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα Swahili ως μορφή έκφρασης (Stroeken, 2005). Αυτό οδήγησε στην απογοήτευση πολλών χιπ χοπ καλλιτεχνών, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν την ουσία της κουλτούρας του χιπ χοπ, ενώ ταυτόχρονα κερδίζουν την κύρια αναγνώριση.


Το "Bongo" είναι μια λέξη σε αργκό Σουαχίλι και αναφέρεται στο στυλ της μουσικής που βγαίνει από το Dar es Salaam συγκεκριμένα και γενικά την Τανζανία. Ως όρος δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα γεγονότα για την προέλευση του είδους είναι από τα λίγα που έχουν συμφωνηθεί από τους περισσότερους μελετητές. Πέρα από αυτό, υπάρχουν συχνά αντιφατικές ιδέες για το τι ήταν και είναι το Bongo Flava. Στις πρώτες μέρες, και σε κάποιο βαθμό σήμερα, θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στο χιπ χοπ της Τανζανίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο μυαλό εκείνων που βρίσκονται εκτός της Τανζανίας, συμπεριλαμβανομένων των Τανζανών στη Διασπορά. Στην πραγματικότητα, η Τανζανία κέρδισε σημαντικό σεβασμό στη διεθνή χιπ χοπ κοινότητα για την επισήμανση της δικής της δημιουργίας χιπ χοπ. Ως εκ τούτου, η Τανζανία κατατάχθηκε στις κορυφαίες χιπ χοπ κοινότητες στην Αφρική, συχνά δεύτερη μετά τη Σενεγάλη (Englert, 2003; Suriano, 2007).


Επίσης την ίδια στιγμή, εμφανίστηκαν δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί: Radio One και Clouds FM. Αυτοί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ασχολήθηκαν όχι μόνο με το Bongo Flava, αλλά και για τη δημιουργία αστεριών. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα με το Clouds FM, το οποίο συνδέεται με το Tanzania House of Talent (THT).


Αυτή η μετάβαση σε μια πιο "pop" μουσική, οδήγησε σε διάσπαση μέσα στην κοινότητα του χιπ χοπ και σε μια αντίδραση από μερικούς καλλιτέχνες που επιλέγουν να διαχωριστούν από το Bongo Flava και να αναγνωριστούν μόνο ως καλλιτέχνες του χιπ χοπ. Αυτό το ζήτημα της αυθεντικότητας είναι πλέον μέρος πολλών συζητήσεων για το χιπ χοπ. Η αυθεντικότητα περιλαμβάνει το «να είσαι πιστός στον εαυτό σου… να αντιπροσωπεύεις το υπόγειο και το δρόμο… και να θυμάσαι την πολιτιστική κληρονομιά του χιπ χοπ» (Storey, 2006). Πολλές από αυτές τις ιδέες έχουν εκφραστεί από καλλιτέχνες χιπ χοπ της Τανζανίας.


Οι πρωτοπόροι και οι βετεράνοι του χιπ χοπ στην Τανζανία, υπήρξαν οι σκληρότεροι κριτικοί του Bongo Flava. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια ως καλλιτέχνης χιπ χοπ, ο Sugu (Joseph Mbilinyi) ισχυρίζεται ότι οι οίκοι των μέσων ενημέρωσης (κυρίως Clouds FM & the Tanzania House of Talent) «εισέβαλαν» στο Bongo Flava από το χιπ χοπ (Sugu, 10 Αυγούστου 2010). Ο Sugu πιστεύει ότι οι οίκοι των μέσων ενημέρωσης περιθωριοποίησαν σκόπιμα το hip hop υπέρ των καλλιτεχνών ποπ που ισχυρίζονται ότι είναι ράπερ. Το 2010 ο Sugu κυκλοφόρησε ένα mixtape με τίτλο "Anti Virus Mixtape Volume 1", το οποίο ήταν μια επίθεση που απευθύνεται στο Clouds FM και την κυριαρχία του Bongo Flava στο χιπ χοπ. Ο Sugu κατηγόρησε ακόμη και το Clouds FM, λέγοντας ότι επηρέασε τη μουσική και τους καλλιτέχνες που έπαιζαν οι άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, απομακρύνοντας όποιον είναι επικριτικός προς τη μουσική βιομηχανία. Ο Sugu, ο οποίος κέρδισε μια θέση στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2010, είχε μια από τις πιο δημόσιες και έντονες μάχες με το Clouds FM.


Ο Saigon, ένας βετεράνος MC και κάποτε μέλος των De-Plough-Matz, απορρίπτει την ετικέτα "Bongo Flava". Σύμφωνα με τον Saigon, το Bongo Flava, στην κουλτούρα χιπ χοπ της Τανζανίας, είναι συνώνυμο με το να είσαι αδύναμος (Saigon, 23 Αυγούστου 2010). Ο Saigon υποστηρίζει ότι μόλις το Bongo Flava έγινε κερδοφόρο, οι άνθρωποι με χρήματα άρχισαν να «μολύνουν» τη μουσική σκηνή. Αυτό, λέει, οδήγησε στην προώθηση περισσότερων R&B και ποπ μουσικών, αφήνοντας τους καλλιτέχνες hip hop χωρίς πρόσβαση στο κεφάλαιο για να προωθήσουν τη μουσική τους (Saigon, 23 Αυγούστου 2010). Ο Saigon παραμένει ενεργός στην χιπ χοπ κοινότητα της Τανζανίας και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της κουλτούρας μέσω της τηλεόρασης και μέσω συναυλιών.


Ένα άλλο παλιό σχολείο, η Zavara (γνωστή και ως Rhymson), ιδρυτικό μέλος της ομάδας Kwanza Unit, επίσης δεν ταυτίζεται με το Bongo Flava. Η Zavara κατοικούσε στον Καναδά κατά την άνοδο του Bongo Flava και επέστρεψε στην Τανζανία το 2005 για να βρει σημαντικές αλλαγές στη μουσική σκηνή της Τανζανίας. Για τη Zavara, ο αγώνας είναι να ακουστούν οι χιπ χοπ καλλιτέχνες και η μουσική να αναπτύξει τη μορφή της τέχνης και να ενδυναμώσει τους καλλιτέχνες. Η Zavara επεσήμανε ότι τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του χιπ χοπ στην Τανζανία, ο πολιτισμός είχε πτυχές και των πέντε στοιχείων του χιπ χοπ: DJ, emcee, γκράφιτι, breakdancing και γνώση.


Τα οφέλη των νέων μέσων και η ανάπτυξη ανεξάρτητων label δεν μπορούν να υπερεκτιμηθούν. Το Διαδίκτυο, το ραδιόφωνο Διαδικτύου, το podcasting και η κοινή χρήση αρχείων έχουν αποδειχθεί ευκολότερη μέθοδος για τους Αμερικανούς θαυμαστές και νέους καλλιτέχνες, στο να έχουν πρόσβαση ο ένας στον άλλο (Rasmussen, 2006). Η ύπαρξη ανεξάρτητων label, έχει επίσης δώσει στους Αμερικανούς καλλιτέχνες ευκαιρίες να παρακάμψουν τις εταιρικές δομές και να διατηρήσουν την καλλιτεχνική τους ελευθερία. Στην Τανζανία όμως δε συμβαίνει το ίδιο.


Η εξεύρεση επιτυχίας στο εξωτερικό, θα αύξανε την αξία των emcees της Τανζανίας και της μουσικής σκηνής της Τανζανίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διεθνώς γνωστοί σούπερ σταρ του Μπόνγκο Φλάβα ή της χιπ χοπ. Εάν ένας χιπ χοπ καλλιτέχνης της Τανζανίας καταφέρει να φτάσει στο διεθνές επίπεδο, θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αξία των καλλιτεχνών και του χιπ χοπ της Τανζανίας, μέσα και έξω από τη χώρα.



 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


© 2015-2022 by Universe Music Independent Label 

  • YouTube
  • SoundCloud
bottom of page